info@monasi.ro

Planul de afaceri

Prin Planul de Afaceri antreprenorii / întreprinzătorii prezintă un proiect sau o afacere unor parteneri  / investitori comerciali, financiari sau industriali de a căror reacție depinde succesul demersului.

Este uimitor câte persoane sunt nerăbdătoare să pornească o afacere doar cu o vagă idee despre ceea ce au de gând să facă, iar realizarea acestui plan, a acestei “hărți” este crucială atât:

intern (ca instrument de lucru al managerilor) cât și

extern (pentru obținerea unei finanțări, sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o altă firmă).

Orice Plan de afaceri trebuie să răspundă la următoarele întrebări. Investitorii, partenerii sau finanțatorii potențiali încep orice discuție cu:

 în ce constă afacerea; motivele pentru care afacerea este/va fi profitabilă

capitalul necesar

rentabilitatea scontată

Întocmirea planului de afacere permite:

stabilirea realistă a necesarului de resurse și a surselor din care acestea pot fi obținute

încadrarea în timp a etapelor afacerii

coordonarea fazelor viitoare ale afacerii și rezolvarea eventualelor neconcordanțe

Astfel, antreprenorii/ întreprinzatorii sunt „forțați” să ia în considerare aspecte care le-ar putea scăpa la o abordare mai superficială. Pot fi descoperite astfel puncte slabe ale afacerii sau identifica idei noi care ar putea să sporească rentabilitatea afacerii.

Nimeni nu se așteaptă ca previziunile planului de afaceri să se regăsească integral în realizările efective; totuși, în cazul în care planul este bine întocmit, datele sale pot servi ca un instrument util de control al rezultatelor obținute.

Planul de afaceri cuprinde două părți:

 diagnosticul economic

evaluarea activității viitoare

Planul de afaceri este o noțiune destul de nouă aparută în vocabularul nostru economic. Ca orice element nou, acesta trebuie  înțeles corect înainte de a fi folosit atât ca activitate cât și ca instrument economic el introducând mai multe elemente noi (menționate mai sus) plus analiza SWOT care oferă o radiografie exactă a companiei la un moment dat.

Analiza SWOT constituie cea mai importantă tehnică managerială utilizată pentru înțelegerea poziției strategice a unei companii/organizații.

Când construiți analiza SWOT vă recomandăm să încercați să utilizați mai multe surse de informații: analize/studii de piață, angajați și parteneri pentru a include cât mai multe puncte de vedere.

Pe final, vă recomandăm să apelați la un specialist care să se ocupe de redactarea planului de afaceri, în timp ce dumneavoastra vă ocupați de restul aspectelor de gestionare a afacerii.

P.S. Nu uitați să ne contactați, vă ajutam cu plăcere!

Contact:

     B-ul Pandurilor nr. 108, Târgu Mureș     

     (+4) 0722 – 39 69 59

     (+4) 0722 – 39 69 59

       info@monasi.ro

        Luni – Vineri 9:00 – 15:00